«Авторські читання» на Першому каналі Українського радіо

«Авторські читання» на Першому каналі Українського радіо

З 11 квітня на Першому каналі Українського радіо стартує спецпроект «Авторські читання»: щодня, окрім вихідних, о 22.10 звучатимуть прозові твори сучасних український письменників в авторському виконанні. Починає проект повість «Чорне сонце» у виконанні Василя Шкляра.

    У фондах Українського радіо зберігається чимало раритетних записів: поезія Василя Симоненка та Василя Стуса в авторському виконанні, вистави за участі Гната Юри та Амвросія Бучми, легендарний спів Соломії Крушельницької та Оксани Петрусевич та ще сотні годин, закарбованої свого часу на магнітній плівці історії. Саме аналіз і опис фондових записів підштовхнув до ідеї започаткувати «Авторські читання»: фіксувати уже не на плівці, а в цифровому форматі голоси сучасників, що за життя стали класиками, у такий спосіб збагативши фонди новими записами, але водночас не творити «історію в ім’я історії», яка припадатиме порохом на архівних полицях, а залучати до читання якомога більше радіослухачів. Така різноплановість задач, що потребували одночасного втілення, стала ключовим у виборі першого автора і першого твору: Василь Шкляр – один із найвідоміших українських письменників сучасності, а «Чорне сонце» - одна із його останніх повістей, присвячена подіям сьогодення на сході Україні.

Унікальність проекту «Авторські читання» у тому, що сам автор, озвучуючи той чи інший твір, проживаючи його рядок за рядком уголос перед мікрофонами у студії звукозапису, розставляє смислові акценти, виокремлює завуальовані змісти й підтексти, голосом увиразнює той чи свій інший задум. Утім, було б занадто просто інтерпретувати «Авторські читання» лише як спосіб популяризації читання, бо завдання проекту значно ширше: позиціонувати українську книжку як стильний медійний продукт, який обговорюється і тими, хто читав, і тими, хто лише чув, і навіть тими, хто не читав і не чув, але говорить про те, тому що це в «тренді» і про це говорять усі.    

Спеціально до старту проекту «Авторські читання» Українське радіо запустило флешмоб у соціальних медіа: усім користувачам мережі Facebook пропонувалося поширити у себе на сторінці короткий звуковий анонс із фрагментами запису «Чорного сонця» у виконанні Василя Шкляра, щоб у такий спосіб зібрати якомога ширшу аудиторію. Кінцева мета акції була не популяризувати письменника чи його твір, а змусити Інтернет спільноту про це говорити. Створити завдяки медіа моду на українську книжку, і саме в такий спосіб залучати до читання як до стильного дозвілля, - такою є довготривала стратегія проекту.

Ще один важливий момент: час звучання «Авторських читань». Упродовж дня людина отримує масив інформації: новин, аналітики, прогнозів тощо, і цілком логічно, що увечері вона потребує відпочинку. Але цей відпочинок так само може бути змістовним: «Авторські читання» - це змістовний, насичений вечірній відпочинок для мозку і чудове завершення інформаційного дня.