Система печер Чеве - найглибша у світі

Система печер Чеве - найглибша у світі

Американський дослідник печер Білл Стоун заявив про те, що розташована в мексиканському штаті Оахака система печер Чеве, є найглибшою в світі. У 2017 році відбудеться експедиція, під час якої вченим належить виміряти глибину печери і підтвердити це. Участь у ній візьмуть 70 спелеологів.

Припущення про те, що Чеве є найглибшою печерою у світі засновані на досвіді, отриманому дослідниками в 1990 році. Тоді спелеологи кинули у воду в печері 7 кілограмів барвника. Через деякий час пофарбована в зелений колір вода потрапила в розташовану по сусідству річку Санто-Домінго, подолавши відстань у 2,5 кілометра.

Зазначається, що площа тунелів Чеве в два рази більше Манхеттена і становить майже 175 квадратних кілометрів. Подібні печери є важливим елементом карстових водоносних горизонтів, які забезпечують питною водою сотні мільйонів людей по всьому світу.

Крім того, в подібних печерах вчені часто виявляють добре збережені скам'янілі, а також родовища корисних копалин. Нині найглибшою печерою світу  вважається "Вороняча-Крубера", яка розташована в Абхазії. Її глибина становить 2 199 метрів.