Радіодиктант національної єдності. Підбиття підсумків наближається

Радіодиктант національної єдності. Підбиття підсумків наближається

Невпинно наближається довгоочікуваний фінал XV Радіодиктанту національної єдності. Уже в четвер, 17 грудня Україна і світ почують прізвища переможців ювілейної акції.

Головні урочистості відбудуться в Будинку звукозапису Українського радіо. Упродовж години – починаючи з 16.00 – відбудеться своєрідний радіопарад учасників, під час якого планується якомога більше розповісти про тих, хто, де і в якій компанії писав цьогоріч диктант. Супроводжуватиме свято Академічний оркестр народної та популярної музики Українського радіо.

Та це ще не все. Наступного дня, в п’ятницю, 18 грудня, о 16.10, у прямому ефірі в рамках програми «Загадки мови» на Першому каналі УР автор диктанту, мовознавець Олександр Авраменко здійснить «роботу над помилками». Текст прозвучить ще раз, але з усіма розділовими знаками і коментарями до них. Упродовж 10 хвилин О.Авраменко відповідатиме на телефонні  дзвінки від радіослухачів.

Нині завершуються останні приготування до урочистостей. Уже відомо, що XV Радіодиктант національної єдності не залишився без переможців – людей, котрі написали текст без жодної помилки. Але інформацію про щасливчиків, та й про загальну кількість листів організатори вирішили тримати в таємниці до останнього. Проте відомо, що цьогорічна акція – чи не рекордна за віковими рамками: найстаршій учасниці – 94 роки, наймолодшій лише 3.

Традиційно писали диктант у містах і селах, в Україні і закордоном, поодинці і цілими родинами, шкільними класами та студентськими аудиторіями. Писали у вільній частині держави, і тій, котра поки що залишається окупованою. Ось кілька уривків з листів:  

«І хоч я знаю, що написати диктант без помилок, мабуть, неможливо, пишу його для того, щоб діти бачили, що мама не боїться диктантів навіть у 41 рік. І як би було чудово, щоб з кожної української родини хтось один написав диктант…». Такі побажання Ганни Попович, мами 9 дітей з Закарпаття.

«Щоб відправити листа, мені потрібно завтра, 10 листопада поїхати велосипедом через кордон. Та це не проблема. Як казав той дідок: «Я старий, але я ще дебелий…», - пише слухач з м. Армянськ, Крим.

А Тетяна Лепявко, волонтерка, мати воїна-добровольця, вважає просто: «Радіодиктант – це наш мовний Майдан!»


Тож, слухайте Урочисте підбиття підсумків XV Радіодиктанту національної єдності у четвер, 17 грудня, о 16-00 на Першому каналі УР та на Третьому каналі «Культура»!