Фрагментація Росії почалась з кабінету Путіна 24 лютого 2022 — Данілов

Фрагментація Росії почалась з кабінету Путіна 24 лютого 2022 — Данілов

Наскільки в українській владі стежать за розгортанням політичного протистояння в Росії між різними групами та чи впливає це на ситуацію на фронті? Про це в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо розповів Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

0:00 0:00
10
1x

Секретар РНБО Олексій Данілов. Фото: Getty Images

"Фрагментація Росії — це обов'язкова умова нашої перемоги"

Воєнна розвідка України констатує, що внутрішня ситуація в Росії з кожним днем загострюється. За словами Секретаря РНБО українська влада стежить за розгортанням політичного протистояння в Росії між різними групами: "Ми розуміємо, що там відбувається. Ви бачите, що там процес розхитування все більше і більше набирає обертів. Там немає вже єдиної міцної команди, яка була на початку березня минулого року. Там вже є окремі групи, які дозволяють собі певні висловлювання відносно російських військових. Там вже немає єдиної монолітної системи, яка була на кінець лютого та на початку березня 2022 року. Приватні розмови, які відбуваються між російськими олігархами свідчать, що їм все це вже не до вподоби. Вони критикують безпосередньо Путіна, і нам треба почекати ще не довго. Я думаю, що руйнівні процеси на Росії обов'язково будуть відбуватися. І фрагментація Росії — це буде обов'язковою умовою нашої перемоги. І там, на Росії, зроблять все, щоб її розвалити. І цей процес розпочав Путін 24 лютого, коли він ухвалив безглузде рішення напасти на Україну. Результатом буде не припинення існування нас, як він хотів, а навпаки — це буде припинення існування Росії в тих межах, в яких вона на сьогодні існує", — пояснює Олексій Данілов.

Відповідаючи на питання, з якого боку олігархів чи військових може розпочатися перелом Росії, Секретар РНБО згадує ситуацію, яка відбулася в серпні 1991 року, коли 1 серпня в стінах українського парламенту виступав президент Сполучених Штатів: "Він розповідав нам, що не треба нам виборювати незалежність, не треба нам робити нашу державу, що Горбачов — це потужний демократичний лідер, що треба триматися в межах Радянського Союзу. Пройшло 18 днів, і Радянський Союз, з урахуванням того, що відбувся путч, луснув, як херсонський кавун. Майте на увазі, цей процес може початися в будь-який момент. У будь-якому місті Росії може відбутися відповідний Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС), який закінчиться крахом для Путіна. Питання, коли і хто буде збиратися, кількість груп, які можуть це зробити. Це не одна, й не дві. І вони вже існують на території Росії", — зазначив Данілов.

"Росіяни вже свідомі того, що не можуть нас перебороти військовим шляхом, тому звертаються до певних інституцій, аби проводити так звані перемовини на умовах Росії"

На думку Данілова, багатотижневе очікування контрнаступу впливає на моральний стан війська і гнітить противника: "Вони знаходяться на чужій землі, їх тут ніхто не чекав. Ми розуміємо, які стани в них є. На жаль, "НКВДшні" навички, які були під час Другої світової війни, коли стояли так звані "заградотряди", нікуди не поділися. Ми це бачили на Бахмутському напрямку й на інших. Що стосується їх морального стану, то він у них точно далекий від радощів. Вони розуміють, чим це для них закінчиться". Натомість наших захисників  і волонтерів Секретар РНБО закликає не чекати контрнаступу і звільнення "сьогодні на сьогодні": "я точно знаю, що наші захисники та захисниці звільнять всю нашу територію, включно з територією Криму. Треба набратися терпіння спільно разом, єдиною сім'єю, нашою великою українською, допомагати нашим Збройним силам, виконувати їх обов'язки. Вони обов'язково зроблять свою справу".

Крім того, Данілов зазначає, що "росіяни вже свідомі того, що вони не можуть нас перебороти військовим шляхом, тому вони зараз звертаються до певних інституцій для того, щоб проводити так звані якісь перемовини на умовах Росії. Ми можемо піти тільки в одному випадку. Перше, коли буде звільнена наша територія по кордону 1991 року, коли Путін і вся його кліка будуть сидіти на лаві підсудних, коли буде повна компенсація за всі ці злочини, які зробила Російська Федерація, і коли ми будемо мати з вами гарантії безпеки, що це ніколи більше не повториться, тоді ми можемо про щось з росіянами розмовляти".

Хоча напередодні Вільнюського саміту Росія активізувала роботу, Данілов закликає, не панікувати, адже весь світ зараз прийшов в рух. І хоча Росія зараз починає дуже потужно працювати: "Всі ці пропозиції від країн, які не є нашими прямими партнерами, — це не що інше, як робота Російської Федерації, коли вона їх просить, щоб вони приїжджали до нас і просили, щоб ми погодилися на ті чи інші умови, шантажуючи ядерною зброєю чи іншими речами. Це якраз те, що дуже турбує Російську Федерацію, але питання їх програшу вже вирішено. Тільки часу, коли це станеться де-факто", — підсумував Секретар РНБО.