Голова Херсонської облради: Найбільша загроза ― це епідемії, що можуть розпочатися після спаду води

Голова Херсонської облради: Найбільша загроза ― це епідемії, що можуть розпочатися після спаду води

Про те, як відбувається евакуація та розміщення людей на Херсонщині, що з доступом до питної води та як контролюються ціни на неї, а також що потрібно почути жителям лівого берега — в ексклюзивному коментарі для Українського Радіо розповів Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної ради.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Суспільне Миколаїв. Чоловік евакуює корову з підтопленої частини житлового району Корабел у Херсоні

 

Евакуація відбувається під обстрілами

Під час евакуації з Херсона окупанти відкривають вогонь. Повідомлено, що постраждало восьмеро людей, під обстріл потрапив Корабельний район міста. Але, незважаючи на обстріли, евакуація продовжується, констатує Олександр Самойленко. "Станом на ранок 8 червня з правобережної Херсонщини було вивезено близько 2 тисяч людей, із них 1495 мешканців Корабельного району міста Херсона. Усіх мешканців, які готові пристати на пропозицію про виїзд з цієї території, намагаються максимально безпечно вивезти. Основна маса ― це люди літнього віку, люди з обмеженими можливостями, вони потребують додаткової уваги, жінки з дітьми. Окупанти близько 14 години здійснили мінометний обстріл, одразу за ним був обстріл з використанням градів. У місті Херсоні маємо п’ятеро поранених, одна жінка загинула, є поранений працівник ДСНС та іноземний волонтер ― громадянин Німеччини. Сьогодні в Херсоні з робочою поїздкою перебував Президент України, проводив наради. Усі служби працюють у повному режимі, зокрема 9 пунктів тимчасового притулку людей, які виїхали з особливо небезпечних зон, це також лікувальні заклади, де можна одержати медичну, психологічну допомогу, необхідні речі, є можливість заявити про втрату документів.

Охочих виїхати за межі Херсонської області дуже небагато. Злагоджена робота Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії, Національної поліції, медичних працівників, волонтерів показує, що сьогодні у людей є довіра до того, що як тільки з’явиться можливість повернутися, влада зробить усе, щоб звільнити домівки від небажаної води і повернути людей до умовно нормального життя. Тому основна маса людей залишається на Херсонщині".

Про житло, яке не підлягає відновленню

"Маємо інформацію про 1000 домогосподарств, які розташовані в зоні ураження водою. Це або повне затоплення, або підтоплення. Усе залежить від матеріалу, з якого збудовано житло, та від того, в якій зоні опинилися ці будинки на початку розливу. Перша хвиля мала дуже потужні наслідки, і найбільше постраждали будинки, що стояли на її шляху. Те, що будинки будуть підтоплені або частково зруйновані, це сьогодні не найбільша трагедія. Найбільша загроза ― це можливі епідемії, що можуть розпочатися після того, як вода відійде. Плавні Херсонщини є дуже потужною екосистемою з багатою фауною. Але сьогодні в Херсоні плаває все ― і олива, яка була в машинній залі ГЕС, і зруйновані кладовища, і залишки інженерних споруд. Увесь бруд опинився у воді. Вже прийнято рішення про заборону вживання риби. Після того, як вода відійде, ми будемо бачити кількість загиблих тварин і людей, на жаль. Адже на окупованій частині Херсонщини росіяни не надають нашим співгромадянам ніякої допомоги і навіть перешкоджають, коли люди хочуть виїхати з цієї території. Була інформація, що затоплені навіть позиції самих російських військ у прибережній зоні лівого берега Дніпра".

Як люди отримують питну воду

"У Херсоні ситуація з водопостачанням поки що нормальна. Ми маємо певну кількість свердловин, з яких 17 (це менше 30 відсотків) потрапили в зону підтоплення. Усі інші свердловини працюють у штатному режимі. Якихось відхилень у якості води поки що не зафіксовано. У тих регіонах, де водозабір здійснювався з відкритих джерел, справді існує проблема. Намагаємося це компенсувати за рахунок бутильованої води та води, яка підвозиться з чистих джерел. Отже, проблема поки що не з питною і технічною водою, а з тим, що зниження рівня водосховища призведе до обміління свердловин, які підживлювали наші верхні райони. Проблема виникне з часом".

Що мають почути жителі лівого берега Дніпра

"Хотів би звернутися до мешканців підтоплених регіонів. Є попередня домовленість між Україною та ООН про те, що вони готові долучитися до евакуації людей із зони підтоплення лівого берега. Тепер слово за окупантами. Сподіваюсь, ми зможемо долучитися до рятувальних операцій не тільки на правому березі, а й звільнити людей, які опинись у водному полоні на лівобережжі через цю техногенну катастрофу.

Після відходу води наступним кроком буде обстеження щодо замінування, далі аналіз епідеміологічної ситуації, потім очищення від бруду територій та загальна оцінка усіх наслідків цього теракту найвищого масштабу", ― підсумував голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук