Як правильно вживати воду та продукти на підтоплених територіях — інфекціоніст Дуда

Як правильно вживати воду та продукти на підтоплених територіях — інфекціоніст Дуда

Через руйнування Каховської ГЕС жителі Херсонщини позбавлені чистої питної води. У Херсоні затоплено 17 свердловин, 6 насосних станцій та каналізацій, зруйновано 2 водозабори і ще одна насосна станція водогону під загрозою затоплення, про що було повідомлено під час брифінгу в Укрінформі. Свій коментар в ефірі Українського Радіо дала Ольга Бабій, членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. А про те, як правильно вживати воду на підтоплених територіях, про ризик інфекційних хвороб та як можна знезаразити воду — розповів Олександр Дуда, завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Костянтин Ліберов, instagram

Скільки споживачів на Херсонщині зараз без води — і технічної, і питної?

Ольга Бабій повідомила, що вода ситуативно є у тих чи інших регіонах. Тобто вода присутня, але часто вона не має статусу питної. "Треба обережно ставитися до води централізованого водопостачання, зараз є додаткове навантаження на водозабори. По-перше, маємо розуміти, що по всьому руслу Дніпра, в усіх населених пунктах тієї зони будуть проблеми з централізованим водопостачанням, тому що централізований водозабір з поверхневих джерел буде ускладнений. По-друге — свердловини також стануть трохи проблемними, тому що є загроза так званої інфільтрації. Під час затоплення з’явилися можливості потрапляння у свердловини різних сторонніх елементів, в тому числі хімічних і бактеріологічних. Тому мешканцям треба дуже обережно ставитися до споживання води зі свердловин, які були в зоні затоплення. Споживати сиру воду з таких колодязів не бажано. Якщо територія не затоплена, але межує з затопленою, і була свердловина з нормальною водою, є ризик що ця вода може бути в зоні ураження. І допоки вода не буде перевірена, до споживання треба ставитися обережно — не пити воду сирою, а вживати лише для побутових потреб. Щонайменше — воду треба кип’ятити".

Повне відновлення роботи каналізаційних очисних споруд сягає 30 календарних днів

Якщо у централізовану водопровідну мережу потрапила будь-яка неочищена вода, то до повної дезінфекції централізована вода є непридатною до споживання, наголосила Ольга Бабій. Має зійти вода, потім треба повністю промити всі труби, здійснити повну дезінфекцію — лише після цього у місті відновиться централізоване водопостачання. Повне відновлення роботи каналізаційних очисних споруд при повному заживленні бактерій сягає мінімум 30 календарних днів. Але сподіваємося, що буде вжито заходів надзвичайної ситуації і після сходу води на очисні споруди буде терміново доставлено відповідні бактерії, які зможуть швидше відновити роботу очисних споруд. Робота очисних споруд — це не просто електроенергія, а й живі організми, бактерії, які очищають стічні води. Після того, як зійде велика вода, треба буде оцінити технічний стан насосних станцій. Якщо це обладнання повністю затоплене, то воно буде непридатне для роботи. Тобто треба буде замінити насоси на станціях, налагодити електропостачання, і лише після цього можна буде промити мережу і запустити воду", — констатувала експертка.

Найнебезпечніші джерела інфекції

Професор-інфекціоніст Олександр Дуда зазначив, що крім власне інфекцій, є хімічні чинники і трупний фактор. "Щодо інфекційних захворювань, це насамперед кишкові хвороби, які передаються з водою. Вони поділяються на вірусні, бактеріальні та іншого походження. Вірусне походження — це в першу чергу вірусний гепатит А, а також інфекції, спричинені ентеровірусом. З цими проблемами стикаємося кожного літа, особливо діти, але зараз це буде зовсім інший перебіг захворювання та інша кількість хворих. Щодо бактеріальних інфекцій, можливо виникне загроза холери. Південь України є ендемічною зоною щодо холери, раніше зустрічалися захворювання в Одеській області, а також у Запорізькій та Донецькій областях. Насамперед це було Приазов’я, серед населення цього регіону раніше виділяли збудник холери. Чим страшна холера? За короткий час відбувається велика втрата рідини та електролітів в організмі людини, і зневоднення призводить до летального наслідку. Коли настають умови антисанітарії, то поширення цих інфекцій буде на порядок більшим. Можуть бути й інші захворювання, наприклад, лептоспіроз, який також поширюється через воду".

Що варто пам’ятати перед вживанням води на підтоплених територіях?

"Найперше треба сказати: якщо є можливість, евакуюйтесь, покидайте ті місця, які зазнали техногенної катастрофи. Друге — треба вживати виключно бутильовану воду. Якщо такої можливості немає, треба здійснити очищення води. Поділіть воду на ту, що будете вживати як питну, і на технічну воду. Щодо очищення, тут два фактори. Перший — це механічне очищення, там буде мул, осад, треба дати відстоятися щонайменше 24 години. Лише потім можна знезаражувати воду. Для знезараження використовуємо активоване вугілля, таблетки з вмістом хлору, що допоможе зменшити кількість інфекційних збудників у воді. В середньому йде 2 таблетки з хлором на літр води.

Якщо ви струснули бутиль з водою, а там велика кількість піни і неприємний запах — цю воду не можна використовувати взагалі. Піна свідчить про наявність набагато більшої кількості хімічних речовин або білкових субстанцій. Важливо звертати увагу на колір і запах води. Кожен зможе оцінити і прийняти рішення, чи варто цю воду очищувати для подальшого використання".

Одяг з підтоплених територій треба прати, продукти вживати не можна 

"Підтоплені території піддаються загрозі забруднення хімічними і бактеріальними речовинами — вони опиняються на речах та одязі. Скажу більше — продукти харчування, які піддалися затопленню, ні в якому разі не можна вживати. Була інформація про рибу, яка ще жива і б’є хвостом. Наші люди підуть і назбирають цю рибу для їжі. Але ця риба може бути небезпечною для вживання. Пам’ятаємо про те, що 150 тонн мастила потрапило у воду.

До того ж овочі, фрукти, городину, яку вирощують на Херсонщині та яка побувала у розлитій воді, не можна просто помити і з’їсти. Розлита вода зруйнувала каналізаційні колектори і туалети, які знаходилися на подвір’ї, плюс хімічний і трупний фактори, які можуть поширювати інфекційні захворювання. Навіть якщо нетривалий час плоди перебували під цим водним шаром, вони можуть стати збудниками інфекційних хвороб і спричинити захворювання великої кількості населення".

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук