"Контрнаступ ЗСУ — це не про красиві атаки, як в кіно" — військовий аналітик

"Контрнаступ ЗСУ — це не про красиві атаки, як в кіно" — військовий аналітик

Завдання контрнаступу Збройних сил України — вичавити росіян з нашої території, з найменшими втратами серед власного особового складу. Відтак руйнуються шляхи підвозу боєприпасів, штаби росіян, паливно-мастильні бази, склади з боєприпасами. Тому "контрнаступ — це насамперед не про яскраві дії та красиві атаки", переконаний військовий аналітик Олексій Гетьман. В коментарі Українському Радіо він також зазначив, що наразі росіяни деморалізовані та починають рухати свої війська вздовж лінії фронту.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

"Контрнаступ ЗСУ — це не про красиві атаки, як в кіно"

"Очікування контрнаступу всередині країни було дуже "перегріто", як казав міністр оборони Олексій Резніков. Багато хто з нас чомусь очікує, що це будуть потужні танкові удари, красиві наступи по суходолу, великі колони з прапорами, красиві атаки, як в кіно про війну. Хоча контрнаступ, швидше за все, вже розпочався, як казав пан Подоляк", — зазначає Олексій Гетьман. За його словами, наше завдання — вичавити ворога з нашої території, при цьому зазнавши найменших втрат серед нашого особового складу. "Треба зробити такі умови, щоб ворог просто не мав шансів знаходитись на нашій території. Для цього руйнуються шляхи підвозу йому боєприпасів, руйнуються його штаби, паливно-мастильні бази, де він зберігає пальне для своїх автівок, склади з набоями. Відтак відбувається, може, не дуже яскрава дія, але незворотна для ворога, і йому доводиться відходити", — каже він.

"Росіяни — деморалізовані"

Очікування контрнаступу українських військ вплинуло й на росіян, переконаний військовий аналітик. "Дуже важливо, що вони почали боятися наші Збройні сили. Росіяни деморалізовані всередині свого війська. Багато хто з військовослужбовців не розуміють, що вони тут роблять, не хочуть воювати. Всередині російської армії не дуже добрі стосунки — "дідівщина", зневажливе ставлення до підлеглих. Але інформація про ту кількість зброї, яку нам постачають наші партнери, з якою вони не можуть впоратися і наше очікування, що ми незабаром почнемо потужні наступальні дії, вийдемо одразу на кордон й ледь не до Москви дійдемо — це певним чином деморалізувало росіян", — зазначає Гетьман.

"Ситуація на Бєлгородщині змусила рашистів переміщувати війська вздовж лінії фронту"

Росіяни очікували, що ми будемо атакувати на Півдні. І там зосередили велику кількість військ, почали копати траншеї. Тобто якби ми зробили там якісь дії, це вже не було б несподіванкою. А от коли російські добровольці та російські повстанці з легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу" зайшли на територію Російської Федерації — це дійсно було несподіванкою для росіян, і вони дуже сильно перелякались, наголошує Гетьман. Він додає, що "це викликало велику паніку, і почалися розмови про те, що всередині цих областей, зокрема в Бєлгородській області, поліція та Росгвардія не впораються з російськими повстанцями і що, швидше за все, доведеться знімати якусь частину війська з лінії фронту і туди перекидати, щоб навести лад. І це важливий чинник контрнаступу". За словами аналітика, "у росіян немає централізованого керування всією лінією фронту. Вони поділені на сегменти, які між собою комунікують, але не так, щоб централізовано та одразу на всій лінії фронту. Тому такі дії ЗСУ в різних місцях збивають їх з пантелику, і росіяни почали рухати війська вздовж лінії фронту".

"Зараз важка техніка може нормально пересуватись, єдиний недолік для військових — спека"

"У спеку військові почуваються не комфортно, це важко. На них є зброя, бронежилет, аптечка... Мені здається, лати лицаря були легші, ніж одяг наших військових. Однак погода зараз допомагає нам рухатися важкою технікою, тому що ґрунт вже став твердим. Це дає можливість оперативно рухатися, що є перевагою. Кілька місяців тому, коли були дощі, багнюка, то про наступи, особливо важкою технікою, не можна було навіть розмовляти. Вона б зав’язнула в багнюці та стала", — коментує Гетьман.

"Бахмут виконав свою військову місію"

"У Бахмуті постійно було зосереджено понад 50 тисяч військовослужбовців РФ. Це велика кількість на невеликій ділянці фронту. І за цей час, поки ми тримали оборону Бахмута, вони втратили близько 100 тисяч військовослужбовців. І мети якоїсь не досягли. Те, що голова ПВК "Вагнер" розповідає про те, що вони захопили все місто — це не відповідає дійсності. Частину міста ми контролюємо", — каже військовий аналітик. "Росіяни казали, що захопивши це місто, вони зроблять плацдарм. І після цього, прорвавши нашу лінію фронту, будуть рухатися далі вглиб нашої країни — повертати на північ до Ізюма та південь до Вугледару і таким чином ледь не оточать наше велике угрупування. Зараз про те, що Бахмут — це плацдарм і що є якісь бажання в них чи можливості рухатися далі — про це з боку Російської Федерації не йдеться. З іншого боку, ми робимо контрнаступальні дії на півночі та на півдні цього міста. Бахмут знаходиться вже в напівоточеному стані, і цілком можливо, що нам вдасться це місто повністю оточити. Принаймні зараз ми можемо тримати вогневий контроль над усіма тими дорогами, якими підвозять чи вивозять щось, що потрібно російським бійцям безпосередньо у цьому місці. Тому це була пастка, в яку потрапили росіяни. Бахмут — це героїчне місто, яке свою військову місію виконало", — резюмує Гетьман.