Боєприпаси, додаткові системи ППО та F-16: що отримає Україна після Рамштайну

Боєприпаси, додаткові системи ППО та F-16: що отримає Україна після Рамштайну

Перед будь-яким засіданням Рамштайн завжди проводяться попередні зустрічі міністра оборони України та міністра оборони США, де узгоджуються питання та бачення ситуації щодо надання Україні того чи іншого озброєння та військової допомоги. А на самому засіданні рішення вже безпосередньо ухвалюються, сказав про це в ефірі Українського Радіо військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. "За лаштунками нашій стороні добре відомо, що ми отримаємо". Вже на сьогодні відомо про додаткові боєприпаси для ЗСУ, про додаткову систему ППО та про авіацію: бойові платформи класу F-16.

0:00 0:00
10
1x

Фото: zn.ua

За лаштунками Рамштайна нашій стороні добре відомо, що ми отримаємо

Політичні сигнали — це лише початок складного та довготривалого процесу. Бюрократичні процедури у наших союзників щодо ухвалення рішень по наданню Україні будь-якого озброєння завжди є, каже Владислав Селезньов і вони займають дуже багато часу: а це і логістика, і експлуатація, і забезпечення та підготовка військового персоналу. Перед засіданням Рамштайн попередньо відбувається комунікація між міністром оборони України та міністром оборони США. Вчора прибув з неоголошеним візитом до України міністр Великої Британії Бен Воллес. Такі зустрічі і перемовини "оформлюються у відповідне рішення, узгоджуються позиції та бачення щодо того чи іншого питання. І вже на зустрічі міністрів оборони на 12 Рамштайні ці рішення лише затверджуються. Багато інформації залишається закритою широкому загалу. Але за лаштунками нашій стороні добре відомо, що ми отримаємо". За словами Владислава Селезньова попередньо йтиметься про додаткові боєприпаси для ЗСУ, про додаткову систему ППО та про авіацію: бойові платформи класу F-16. 

Потрібно 20 Patriot, щоб закрити небо України

Всі учасники Рамштайна мають різну систему протиповітряної оборони. Але Україні потрібна сучасна і ефективна ППО, каже Владислав Селезньов, а найкращими тут є системи Patriot. "Ми маємо їх дві батареї. Але щоб закрити небо України, нам їх потрібно 20. Вартість однієї батареї становить 1 мільярд доларів". 

4-7 тисяч точних і ефективних снарядів від ЗСУ проти 20 тисяч ворожих

За останні 4 тижні українські військовослужбовці, які перебувають в зоні Бахмута, констатують, що боєприпасів у них є достатньо, щоби мати паритет з ворогом, каже Владислав Селезньов. "Ті зразки озброєння, які ми отримуємо від наших союзників, є більш ефективними та точними, тому кількість снарядів нам потрібна менша. Якщо ворог використовує до 20 тисяч снарядів, то нам достатньо їх 4-7 тисяч на піку". Владислав Селезньов нагадує, що довжина нашого фронту майже 1,400 км, снаряди прилітають по території Чернігівської, Сумської та Харківської областей. "Тому нам снарядів потрібно багато. І союзники нам їх постійно передають. ЄС виділить впродовж року 1 мільйон снарядів."

Далі далекобійні ракети для контраступу

Найбільш реальним проміжком часу в навчанні українських пілотів на літаках F-16 Владислав Селезньов вважає період у 4 місяці. А це буде кінець осені. Після чого говорить про ті майбутні перспективи, які нам потрібні будуть для ефективного контрнаступу: тоді треба буде просити вже далекобійні ракети дальністю до 500 км з вибуховою частиною у 450 кг. А це ракети класу ATACMS, HIMARS, Storm Shadow "для знищення всієї ворожої системи вже в глибокому тилу, ворожих складів з боєприпасами, техніки, місць зосередження особового складу, командних пунктів управління, зв'язку, логістики: там, де ми будемо здійснювати контрнаступ з нашими найменшими і мінімальними втратами". А у контрнаступі все має бути збалансованим: і сухопутні сили, і боєприпаси артилерійські, і бронетехніка, і сучасні засоби розвідки та зв'язку, і морські ударні безпілотники та авіа платформи. "Повинен бути паритет з Чорноморським флотом РФ. А там у нас перспектива саме в ударних морских дронах. Ми повинні бути сильними", — констатував Селезньов.