"Утримання плацдармів на лівому березі Дніпра". Експерт про завдання морпіхів у війні

"Утримання плацдармів на лівому березі Дніпра". Експерт про завдання морпіхів у війні

Можливості морської піхоти використовувалися під час війни, коли сили українських спецпризначенців перекидали через Дніпро у Новій Каховці. Це припустив Українському Радіо експерт, оглядач журналу Defence Express, капітан 1-го рангу у відставці Володимир Заблоцький. "Тоді було захоплено ворожий штаб, взято російських полонених, а потім десант забрали з берега і доставили на територію, яку контролюють ЗСУ. Захоплення островів, утримання плацдармів на лівому березі Дніпра — це справа морської піхоти", — зауважив експерт. Він прокоментував анонсоване президентом України Володимиром Зеленським у День морської піхоти створення її корпусу для формування нових бригад і розвитку цієї складової війська.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Командування морської піхоти

Морпіх — універсальний боєць

Образ морського піхотинця з ореолом слави та суперпідготовки, який з'являється після перегляду, наприклад, американських фільмів, недалекий від реальності. Це констатує Володимир Заблоцький і додає: справді, морпіхи проходять особливу підготовку і набувають особливих навичок. Володимир Заблоцький наголосив, що це дуже непростий рід військ, який вимагає від усіх його учасників неабиякої фізичної підготовки. "Крім вогневої та звичайної підготовки, яка є в інших родах військ, морська піхота передбачає універсальність кожного бійця. Тобто він може замінити у складних умовах товариша — кулеметника, гранатометника, оператора ПЗРК, РПГ тощо. Він має володіти навичками водіння усіма видами транспортних засобів та бойової техніки, яка є на озброєнні морської піхоти", — констатує військовий експерт.

"Потрібні десантні кораблі й катери, яких нині бракує"

Володимир Заблоцький зазначив, що наразі сформовані дві бригади українських морпіхів, які воюють, а також є окремі батальйони. "Вони сформовані для вирішення питань висадки, наприклад, на Кінбурнську косу, на плацдарми в районі окупованої ЗАЕС, а також для форсування різних водних перешкод, бойових дій у дельті Дніпра. Є окремий річковий дивізіон — морська піхота також може бути річковою. Морпіхи мають відповідні системи озброєння, які транспортуються і дають змогу тримати зв’язок тощо. Морська піхота має діяти в інтересах сухопутних військ — як передові загони, що захоплюють ворожі плацдарми на іншому березі й утримують їх до підходу основних сил. Кількість особового складу Корпусу морської піхоти, створення якого анонсував президент Зеленський, експерт не готовий наразі назвати. "Одна справа мати кількісний склад, але потрібні засоби доставки, тобто десантні кораблі й катери. У нас це поки що слабке місце. 2014 року десантний корабель "Костянтин Ольшанський" було захоплено противником, і він залишається у Севастополі пошкодженим. Наші моряки його вивели з ладу, щоб противник не використовував. Ми маємо лише один десантний корабель "Юрій Олефіренко" та кілька десантних катерів. Це дозволяє вирішувати тактичні завдання. Для ширшого кола завдань нам потрібна відповідна кількість десантних кораблів, яких нині бракує. Корпус морської піхоти має бути оснащений власними вертолітними аеромобільними системами, тобто мати щонайменше вертолітний полк із десятками гвинтокрилів типу МіГ-8 або інших — західного виробництва. Тоді з'явиться можливість здійснювати такий маневр — вертикальне охоплення, тобто морська піхота висаджується одночасно з моря й повітря і блокує будь-який рух противника та можливість спротиву", — розповідає Володимир Заблоцький.

За стандартами ВМС

"Офіцерський склад готується і готуватиметься за стандартами військово-морських сил. Очевидно, запровадять окремі дисципліни у рамках корпусу морпіхів, а також створять навчальний заклад суто для морської піхоти, як це зробили у США. Або ж це буде факультет в Одеському інституті ВМС. Можемо говорити поки що в загальних рисах. Служити в корпусі зможуть призовники після ретельного відбору — або добровольці, або контрактники. Це питання також дискутується, адже поки що немає такого документа, що таке Корпус морської піхоти", — констатує військовий експерт.

"Захоплення островів, утримання плацдармів на лівому березі — справа морської піхоти"

"Про це не пишуть зараз, але багато прикладів дозволяють зробити припущення, що були використані можливості саме морської піхоти, коли сили українських спецпризначенців перекидали через Дніпро у Новій Каховці", — зауважує Володимир Заблоцький, аналізуючи перебіг бойових дій під час великої війни. "Тоді було захоплено ворожий штаб, взято російських полонених, а потім десант забрали з берега і доставили на територію, яку контролюють Збройні сили України. Бойові дії у дельті Дніпра та на островах може здійснювати лише така специфічна структура, як морська піхота або ж сили спеціальних операцій. Але спецназ не є таким чисельним, і бойові дії — це не його завдання, він веде глибинну розвідку. А от захоплення островів, утримання плацдармів на лівому березі Дніпра — це справа морської піхоти. І вона робить усе необхідне так, як треба", — підсумував капітан 1-го рангу у відставці Володимир Заблоцький.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук