Для РФ немає сакральних дат для здійснення обстрілу — Ігнат

Для РФ немає сакральних дат для здійснення обстрілу — Ігнат

Ворог застосував цієї ночі авіацію з Каспійського моря та здійснив пуск із 4 літаків Ту-95 ракети Х-101 і Х-555. Підрозділи ППО збили 21 з 23 крилатих ракет і два дрони. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ. Є влучання в багатоквартирний будинок в Умані. Станом на ранок наступного дня після удару, 29 квітня, відомо про 23 загиблих, у тому числі 5 дітей: двох хлопчиків (віком півтора та 16 років) і трьох дівчаток (8, 11 та 14 років). Це інформація глави МВС України Ігора Клименка. Пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинки. У Дніпропетровській області було знищено 7 крилатих ракет, розповіла журналістка Олена Ростовцева. В Дніпрі від влучання загинули жінка і дитина 2-х років. Пошуково-рятувальні роботи тривають. На місці працюють служби ДСНС, поліція та медики. Деталі Українському радіо розповів полковник, начальник служби зв'язків з громадськістю командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

 

0:00 0:00
10
1x

Окупанти РФ поцілили ракетою у житлову багатоповерхівку в Умані. / Фото: Facebook/Володимир Зеленський

Ворог спочатку вводить в оману. Для них немає сакральних дат

Напередодні ввечері стало відомо про зліт літаків. Як повідомив Юрій Ігнат, спочатку, можливо, ворог хотів ввести в оману нас під приводом тренувань. Але близько 4 ранку ракети таки було запущено. Ігнат закликає не робити прогнозів. "Ми очікуємо на якісь дати, думаємо про сакральні свята, а росіяни взяли і зараз завдали удару". 

Небезпечні уламки, які падають вниз

Щодо траєкторії ракети, яка влучила в житловий будинок в Умані, Юрій Ігнат каже, що важко сказати, куди вона летіла. "Ми маємо наслідки: коли ворог б'є по густонаселеному пункту, це вже є злочином". Наслідками повітряного бою і успішної роботи ППО можуть бути уламки, які падають вниз. Тому треба дотримуватися елементарних правил безпеки.  

Чому саме з Каспію? Бо там ракета може впасти з літака в море, а не полетіти

Ворог не просто так випускає ракети з Каспію. "Старі ракети можуть не летіти, а впасти. Після сходу з літака ракета може не спрацювати і вона падає вниз". Так траплялося в Ростовській області, каже Юрій Ігнат. "Скільки тих ракет впало після пуску — невідомо. Противник їх пускає над морем. Цей район і вибраний саме для цього". В Бєлгороді була керована авівабомба. 

Фото: Юрій Ігнат, штаб повітряних сил

Загроза з Чорного моря завжди буде

Щодо Чорного моря, то загроза звідти буде постійною і щоденною: кораблі, на яких розміщені ракети "Калібр", там залишаються, каже Юрій Ігнат, противник їх нікуди не діває. Вони розташовані в бухті, можуть звідти вийти і завдати удару. 

Ізраїльська система оповіщення. Коли? 

Інформація щодо новітньої ізраїльської системи оповіщення "Червоний колір", також відому як Tzeva Adom, не є широкою на загал, каже Юрій Ігнат. Але вважає, що будь-яка система раннього виявлення щодо пусків ракет є важливою для всіх, щоби вчасно володіти інформацією.