58 променів Радіо Промінь. До дня народження радіостанції

58 променів Радіо Промінь. До дня народження радіостанції

Радіо Промінь розпочало своє мовлення 22 квітня 1965 року. Промінь — перша радіостанція, яка запропонувала слухачам долучатися до розмов у прямому ефірі. У 1992-му вона започаткувала власний музичний хіт-парад "12 − 2", випередивши "Територію А" на три роки. Програма "Гарячий компот" на Радіо Промінь фактично стала першою в Україні школою радіодіджеїв. Від початку незалежності України Радіо Промінь — єдина радіостанція, основну частину плейлиста якої складала виключно українська музика. Саме тут почалося знайомство із широкою аудиторією згодом найпопулярніших гуртів країни, зокрема: "ВВ", "Скрябін", "Брати Гадюкіни", "Табула Раса", "The Вйо", "ТНМК", "Тартак", "Океан Ельзи", "СКАЙ", "Антитіла", "Жадан і собаки" та інших. З нагоди дня народження Променя запрошуємо помандрувати в часі на улюбленій радіохвилі.

Рік 1965-й

З конвеєра запорізького заводу "Комунар" сходить топ радянського тодішнього автопрому ― стотисячний автомобіль "Запорожець". У США гурт Rolling Stones записує свій безсмертний хіт "Satisfaction". У столиці України відкривається водно-розважальний Гідропарк площею 365 гектарів.

♫ А в ефірі Українського радіо, в піку московському "Маяку", з'являється інформаційно-розважальна програма "Промінь".

Рік 1968-й

СРСР здійснює вторгнення до Чехословаччини. На Красну площу Москви виходять семеро дисидентів. Тоді ж КДБ УРСР  фіксує 1182 випадки засудження поведінки Радянського Союзу, а режисер  Сергій Параджанов  називає "СРСР світовим жандармом". У Києві відкривається Інститут культури, поки що без факультету тік-току.

♫ А в ефірі "Променя" безупинно звучить Софія, яка підкорила Софію. Софія Ротару привезла в Україну золоту медаль Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Болгарії.

Рік 1971-й

Помирає Нікіта Хрущов. Колишній радянський лідер доживає віку у повній ізоляції на дачі й надиктовує майже 300 годин аудіозаписів. У Лондоні проходить перший Всесвітній конгрес ромів, де національна спільнота затверджує свої прапор та гімн. На московському міжнародному кінофестивалі фільм Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" отримує золоту нагороду. 

♫ А Радіо Промінь починає повноцінне денне мовлення. Тут немає засилля партійно-радянської балаканини, навпаки ― багато міжнародних новин і музики, котра за замовчуванням була під забороною в ефірі  українських державних ЗМІ.

Фото: i.ytimg.com

Рік 1976-й

У Києві створюють "Українську гельсінську групу", і впродовж  цього року майже всі члени-засновники зазнають репресій. Китай оплакує свого "Великого Кормчого" Мао Цзедуна. Американський космічний корабель "Вікінг 1" здійснює першу в історії людства м’яку посадку на Марс. Канада скасовує смертну кару. Найкращим фільмом року в США стає стрічка "Пролітаючи над гніздом зозулі".

♫ А Радіо Промінь збільшує кількість свого ефірного часу і  переходить на цілодобове мовлення.

Рік 1987-й

Розпочинається судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинувачують у вибуху 4-го енергоблоку. 18-річний Матіас Руст приземляється на Красній площі у Москві. На каналі Fox стартує легендарний мультсеріал "Сімпсони".

♫ А героїчна редакторка Радіо Промінь Вероніка Маковій, на свій страх і ризик, ставить в ефір пісню Тараса Петриненка "Україно". Цей мотив на довгі роки стає неофіційним гімном держави.

Фото: slavutich.cn.ua. "Україно", 1989, перший фестиваль "Червона Рута"

Рік 1990-й

Студентська Революція на граніті в Києві унеможливлює новий союзний договір і запускає невпинний процес отримання Україною Незалежності.  Борця з апартеїдом Нельсона Манделу нарешті звільняють після 27 років ув’язнення. На світові екрани виходить найкасовіша комедія усіх часів і народів "Сам удома", внаслідок чого 10-річний Маколей Калкін стає найдорожчою кінодитиною у світі.

♫ А слухачі Радіо Промінь отримують  шанс стати трохи заможнішими:  завдяки першій на теренах СРСР інтелектуальній аудіогрі з грошовою винагородою  "Пан або пропав". Інколи грошовий приз сягав середньомісячної зарплати в Україні.           

Рік 1992-й

Україна бурхливо переживає перший рік Незалежності. Затверджують  державні гімн, прапор і герб. В обіг вводять український карбованець. Військо України присягає на вірність своєму народові та країні. Президентські перегони у США впевнено виграє Білл Клінтон. Директор  британської компанії "Водафон" отримує перше у світі смс-повідомлення. Комп’ютерний вірус "Мікеланджело" завдає всьому світові збитків на 1 мільярд доларів.

♫ А в ефірі Радіо Промінь з’являються культові проєкти. Джазовий блокбастер Олексія Когана "Година меломана". Кипить і вирує "Гарячий компот", кузня українського шоубізу. Найперший і найдемократичніший український хіт-парад "12-2". І це на 4 роки раніше від телевізійної "Території А". Ведучими "12-2" стають Ірина Бондаренко та Олег Горський.

Олексій Коган. Фото: Суспільне

Рік 1996-й

Незалежна Україна отримує власні Конституцію та національну валюту ― гривню. Виведенням російських військ завершується перша, але, на жаль, не остання війна у Чечні. З України до Росії перевозять останні ядерні ракети, тож наша держава остаточно стає без'ядерною. Після 15 років подружнього життя і 4 років життя окремо лондонський суд офіційно розлучає британського принца Чарльза та принцесу Діану.

♫ А Радіо Промінь тимчасово припиняє мовлення з Хрещатика, 26. Через пожежу в легендарній будівлі програми транслюватимуть з Будинку профспілок та зі студії Будинку звукозапису. Це ― єдиний випадок, коли  Радіо Промінь виходило в ефір не зі своєї звичної локації.

Рік 2004-й

Переможниця 49-го Євробачення Руслана зі своїми "Дикими танцями" підкорює світові майданчики. Віталій Кличко стає чемпіоном світу з боксу у важкій вазі за версією WBC. Президент Чечні Ахмат Кадиров гине внаслідок теракту, і це запускає низку кривавих подій у регіоні. Так, загін Шаміля Басаєва захоплює в заручники школу номер 1 у Беслані. Кандидата у президенти України Віктора Ющенка труять, а ще один кандидат Віктор Янукович отримує фантомну "черепно-мозкову" травму через влучання "предмета, схожого на яйце". У Києві через масові фальсифікації на президентських виборах тисячі людей виходять на протест. В історію він увійде як Помаранчева революція.

♫ А журналісти Променя ― відмовляються виконувати так звані "темники" влади. 

Фото: prolviv.com

 Рік 2014-й

Рік починається із силового протистояння режиму діючого президента України Віктора Януковича на Євромайдані. Цьому передує відмова уряду Миколи Азарова підписати договір про Асоціацію з Євросоюзом і побиття студентів. Рада ухвалює низку антинародних законів, спрямованих на обмеження свобод і конституційних прав. Протистояння отримує назву Революція гідності, а Україна ― Небесну сотню сміливців, які покладуть свої життя за наше майбутнє. Далі буде втеча легітимного, анексія Криму і початок війни…

♫ А Радіо Промінь, перебуваючи в епіцентрі подій, перепрофілює програму "Культ особи" на рупор спротиву. Саме тут звучать стріми з Майдану, а гості програми ― люди з барикад. Промінь транслює винятково українську музику.

Фото: Детектор Медіа. У студії під час марафону до 50-річчя Радіо Промінь ― Дмитро Іванов, Ольга Бродська, Олена Зелінченко, Ярина Скуратівська, Ніна Жежера, Вікторія Польченко, Роман Коляда

Рік 2019-й

Православна церква України отримує Томос про автокефалію ― самостійність помісної церкви. Президентом України вперше стає людина без політичного бекграунду ― Володимир Зеленський. А його новостворена партія "Слуга народу" формує у Верховній Раді монобільшість. У китайському місті Ухань фіксують перший випадок пневмонії невідомого походження. Згодом з’ясовується, що причиною недуги є коронавірус COVID-19. Світ іде на карантин.

♫ А на Промені виходить перше в радіоефірі українськомовне стендап-шоу "Гомін Аут". Яскравий промінчик іронії в потоці апокаліптичних новин.

Фото: Радіо Промінь

Рік 2023-й

Триває другий рік повномасштабного вторгнення і дев’ятий рік війни з Росією. Українці мужньо виборюють свою свободу та незалежність у бою. Демократичний світ згуртувався, тож наша країна отримує безпрецедентну підтримку. Формується нова вісь зла: РФ-Китай-Північна Корея-Іран.

♫ А в ефірі Радіо Промінь щодня звучить нова крутезна українська пісня. Віримо в Перемогу, докладаємо всіх зусиль, кожен на своєму місці.

Упродовж святкового тижня в ефірі звучатиме серія роликів з історичними фактами про Радіо Промінь, інтегрованими у вир світових подій.