Надзвичайний крок — Шуляк про дозвіл обирати проєкти регіонального розвитку через "Дію"

Надзвичайний крок — Шуляк про дозвіл обирати проєкти регіонального розвитку через "Дію"

"Це надзвичайний крок, який має позитивно впливати на відновлення України". Таким чином в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк прокоментувала ухвалений Верховною Радою у першому читанні законопроєкт, який передбачає голосування через портал "Дія" при розподілі коштів державного фонду регіонального розвитку. Шуляк очолює парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На запитання, що за цим документом "не маєш "Дії" ― не впливаєш на фінансування проєктів у своїй місцевості?" голова пропрезидентської партії відповіла: "законопроєкт пройшов лише перше читання, побачимо, які правки буде подано?"

0:00 0:00
10
1x

Портал "Дія". Фото: Суспільне

Йдеться про розподіл коштів "не за об’єктивними критеріями". Що це означає?

"Ми вважаємо, що критерії є дуже справедливими, якщо говорити про ДФРР ― Державний фонд регіонального розвитку. Незважаючи на те, що в Україні триває повномасштабна війна, у держбюджеті на 2023 рік передбачено 2 млрд грн на реалізацію проєктів у різних куточках нашої країни. Звісно, до війни такий фонд складав десятки мільярдів гривень. А зараз ми використовуємо невелику можливість, щоб давати розвиватися нашим регіонам. І цим законопроєктом ми передбачили, що є області, які були деокуповані, є області, які зазнали найбільших руйнувань. Це стосується Херсонської, Запорізької, Миколаївської, Київської, Сумської, Чернігівської областей. Законопроєктом цей фонд розподіляється 50 на 50 відсотків. Половина на деокуповані області, де велися активні бойові дії, а половина ― на всю територію України. Але чомусь юристи Верховної Ради вирішили, що це трохи не об’єктивно. Хоча з точки зору справедливості, ми вважаємо, що ті області, які найбільше постраждали, мають право реалізовувати більшу кількість проєктів, тож на ці області має витрачатися більше грошей. Здається, тут все правильно і зрозуміло. 

У законопроєкті 9165 є інша важлива норма: проєкти, на які буде виділятися фінансування, подаватимуться на голосування громадян засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг ― через портал "Дія". А потім Кабмін затверджуватиме фінансування за цим проєктом саме на підставі такого голосування громадян".

Олена Шуляк. Фото: сайт партії "Слуга Народу"

Не всі є користувачами "Дії". Виходить, не маєш "Дії" ― не впливаєш на фінансування проєктів у своїй місцевості?

"Рішення не завжди приймаються на основі консультацій із громадою. Відповідні інвестиційні проєкти просто передаються до Мінрегіону, там є безпосередньо певні комісії, також і на рівні областей. Але якщо запитати у мешканців громад, чи вони взагалі знають про ті проєкти, які подаються, як вони розглядаються, чому саме такі проєкти, то мабуть мало хто скаже, що він знає чи був долучений до реалізації того чи іншого проєкту на території своєї області. Я була впевнена, що ця норма (голосування громадян у "Дії" ― ред.) буде на 100 відсотків схвально сприйматися, але все одно є критикани, які проти голосувань і вважають, що рішення треба приймати не так. Проте мені здається, що громадяни, використовуючи "Дію", по-перше, бачитимуть усі проєкти, які пропонуються до реалізації в тому чи іншому регіоні. По-друге, саме громадяни є користувачами таких проєктів після їх реалізації, тому слово громадян повинно мати основну вагу в ухваленні рішення, що саме потрібно їхній громаді. Цей законопроєкт пройшов лише перше читання, побачимо, які правки буде подано та як він буде ухвалений. На мій погляд, з точки зору впливу громадян на ухвалення рішень, це надзвичайний крок, який має позитивно впливати на відновлення України".

Хто формуватиме перелік проєктів?

"У кожного регіону є своя регіональна стратегія. Згідно із нею, обираються відповідні проєкти, їх може бути кілька. І громадяни вже самі вирішуватимуть, чи це буде лікарня, чи ЦНАП, чи інший об’єкт у їхньому регіоні". 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Обов'язково контракт і виключно за згодою", – Шуляк про мобілізацію засуджених
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
"З початку березня ціни на пальне зросли на 50 копійок за літр" — Косянчук
100 тисяч мобілізованих за пів року, відкриті реєстри для ТЦК і резерв 50+ ― Нарожний про законопроєкт №10449
"Більше ризиків, ніж можливостей" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт щодо мобілізації