Зради немає: експерт Коваленко про темпи постачання Європою зброї для ЗСУ

Зради немає: експерт Коваленко про темпи постачання Європою зброї для  ЗСУ

До 8 тисяч боєприпасів на добу використовують зараз у війні проти російських агресорів ЗСУ, зазначав Українському Радіо  військовий експерт Олег Катков. Такі ж цифри витрат боєкомплекту наводить сьогодні, 8 квітня і американське видання Washington Post. Росія теж відчуває зараз на переважній більшості ділянок фронту снарядний голод. Але армія агресорів використовує втричі більше боєприпасів, ніж ЗСУ. Перед можливим своїм контрнаступом ЗСУ потребують нарощення поставок від західних союзників. Міністри оборони та закордонних справ ЄС 20 березня нинішнього року погодили план спільної закупівлі для України 1 мільйона снарядів. Європа не була готова до такої кількості й таких термінів виготовлення боєприпасів, констатував сьогодні в ефірі Українського Радіо військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Тому шукати зраду в темпі постачань не варто. І при всій необхідності прискорення цього темпу, зокрема, надання західної військової техніки, необхідно, щоб вона опинилася на українських фронтах справною, боєздатною, зауважує фахівець.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Європа не була готова до такої кількості й таких термінів виготовлення боєприпасів

Виробничими проблемами визначається кількість боєприпасів, яку спроможний наразі випускати Захід для ЗСУ, пояснює Олександр Коваленко. Європа, її військово-промисловий комплекс не були готові до таких обсягів і темпів виробництва. Тому не кожне підприємство може саме забезпечити необхідні обсяги. "Деякі боєприпаси можуть виробляти за межами ЄС. Але тоді виникають бюрократичні проблеми, бо вони повинні працювати із законодавством іншої країни, яке не зовсім співвідноситься із загальноєвропейським". А це, наголошує Олександр Коваленко, вже пов'язано із податками, іншим утворенням ціни, цей виробник може ненадійно виконати свою роботу згідно зі стандартами ЄС. "Вони намагаються зараз уникнути всіх цих бюрократичних проблем, при цьому не маючи всіх повноцінних можливостей технічно та технологічно забезпечити саме такі обсяги за короткі терміни", – констатує експерт.

Танк Леопард 1, який Німеччина погодилася поставляти для ЗСУ. Фото: commons.wikimedia.org

У кожної країни свої відповіді щодо затримки у передачі озброєння

На Заході не вперше виникають такі проблеми не лише із боєприпасами, але і з військовою технікою, каже Олександр Коваленко. "Коли Греція була готова передавати Україні БМП 1А1 зі своїх запасів, на заміну цим БМП Німеччина повинна була передавати свою техніку. Але Німеччина не квапилася. Тому Греція не могла передавати нам свою техніку. Угорщина виступає проти передачі Україні будь-якої техніки: логістично не надає можливість використовувати свою територію для перевезення техніки, що значно погіршує логістику відправлення до нас такого типу вантажів. Німеччина тривалий час не погоджувала передачу Україні важкого озброєння, танків Leopard. Тільки у 2023 році після "танкового Рамштайну" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок зброї та військової техніки – ред.) було ухвалено рішення, щоби інші держави також могли передавати ці танки. Хоча ще торік Іспанія свої Leopard 2 готова була передавати Україні. Але не отримала тоді погодження від Німеччини". 

Росія псувала літаки

Прем'єр-міністр Словаччини заявив про несправність літаків МіГ, які повинні були передаватися Україні. І пов'язує це з тим, що їх навмисно могли пошкодити російські технічні спеціалісти, які там працювали донедавна. Олександр Коваленко каже, що це стосуватиметься не тільки словацьких МіГів. "У Росії передбачали наперед, що можливо буде передача тієї чи іншої техніки радянського зразка Україні. І тому заклали дефекти безпосередньо у винищувачі, щоби їх неможливо було повноцінно, без проведення глибокого ремонту, використовувати. В цій ситуації немає нічого критичного. Їх можливо буде відновити або використати, як запчастини". Не сумнівається Олександр Коваленко, що вони таки  будуть використані. Питання лише в тому, скільки це займе часу?

Фото: Олександр Коваленко, ФБ-сторінка

Танки в ЄС не всі були боєздатними

"Усі чекають, що ми щось дуже швидко маємо отримати від партнерів. Що ми отримаємо танки. Всі говорили навіть, що це якась змова із Росією (коли затримувалася передача озброєння - ред.). А проблема ось у чому була: країни Заходу погодили передачу нам танків, але коли вони провели інвентаризацію, що саме вони можуть передавати і в якій кількості, з'ясувалося, що не всі їхні танки, які вважалися боєздатними, є такими. Їх треба ремонтувати або проводити техобслуговування. А техніка повинна бути боєздатною. Це основний принцип. Вона повинна працювати одразу, як тільки з'являється, до наступного технічного обслуговування. Якщо техніку передали Україні і вона не працює, то це дефект, який не було виявлено на етапі передачі". Чому його не було виявлено, запитує Олександр Коваленко і відповідає, що це вже буде питанням розслідування. Але таке можливо, якщо поспішають саме із передачею техніки: тоді не здійснюються всі етапи технічного контролю і з такими дефектами техніка відправляється в Україну. "З одного боку, нам це треба якомога швидше, але з іншого боку це така справа, що квапитися не можна. Бо після цього проявляються неприємні випадки".