"Проукраїнське крило братії Києво-Печерської лаври існувало протягом 30 років" — релігієзнавець

"Проукраїнське крило братії Києво-Печерської лаври існувало протягом 30 років" — релігієзнавець

Стало відомо, що частина братії Києво-Печерського монастиря розірвала зв’язки з УПЦ МП і перейшла до Православної церкви України. До того ж Блаженніший Епіфаній призначив виконувачем обов’язків настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрита Авраамія (Лотиша). 30 березня духівництво УПЦ МП мало покинути Лавру, проте намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Як повідомляють медіа, УПЦ МП не виїхала з території Києво-Печерської лаври — станом на ранок 30 березня священники УПЦ МП проводили у Лаврі богослужіння. До того ж віруючі зламали замок і не пустили державну комісію. Один з вірян на своїй сторінці зазначив: "У Лаврі все спокійно. Йде Богослужіння у Хрестовоздвиженському храмі на Ближніх печерах. Ворота відкриті для проходу паломників, проїзду автомобілів. Представники поліції — на шлагбаумах. Храм повен людьми. Печери відкриті для поклоніння преподобним Отцям Печерським". В ефірі Українського Радіо ситуацію прокоментував релігієзнавець, кандидат політичних наук, пресофіцер 112-ї бригади ТРО, речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне


"УПЦ МП — це оксюморон"

На думку Андрія Ковальова, згідно з чинним законом про свободу совісті та релігійні організації, а саме статті 14 — немає ніякої Української православної церкви московського патріархату. "Це оксюморон. Як гарячий сніг. Йдеться про російську православну церкву в Україні, це доконаний факт. І другий доконаний факт — 29 березня закінчується договір оренди приміщень Києво-Печерської лаври релігійною організацією УПЦ МП. Треба наголосити, що існує міф: щось у Печерській лаврі належить Московському патріархату чи було збудовано за його кошти. Але — все, що на території Лаври, заповідника, усі приміщення, печери, келії та храми належать народові України. А розпоряджається цим від імені українського народу заповідник, який надає це в оренду" — наголосив пан Ковальов.

Як вдалося переконати братію зробити вибір на користь ПЦУ?

"Проукраїнське крило серед братії Києво-Печерської лаври існувало завжди, протягом 30 років існування цього відродженого монастиря. Тому що Московський патріархат з’явився в Україні у його сучасному вигляді 1992 року, внаслідок розкольницького неканонічного так званого Харківського собору. Тоді частина єпископату на замовлення Москви, не попередивши тодішнього настоятеля Філарета (Денисенка), проголосили створення в Україні Московського патріархату і запросили з Ростова єпископа, громадянина Росії українського походження Володимира (Сабодана). У різні моменти існування монастиря українське крило було більшим чи меншим. Відколи монастир очолює митрополит Павло (Лебідь), він переслідував активістів цього крила, карав їх за надмірний патріотизм чи націоналізм, як він сам каже. Павло і не приховує, що має кураторів у Москві, які буцімто переказали йому, що влітку в Києві будуть російські війська. Тож навіть якщо їх і виселять, то Путін усіх поверне влітку до Лаври. А ті, хто підтримає чи стане на бік ПЦУ, поплатяться.

Чому ці монахи раніше не переходили до ПЦУ? Тому що вони є дисциплінованими ченцями. Люди, які дали колись чернечі обітниці, їх дотримуються. Тож вони терпіли ситуацію в умовах, що склалися, адже люблять Києво-Печерську лавру і хочуть продовжувати тут служити. На жаль, у них не було альтернативи. Зараз завдяки діям влади і тому спротиву, який чинять Збройні сили України, у цієї частини братії з’явилась можливість створити окремий монастир ПЦУ, від імені якого можна звертатися до заповідника з проханням укласти угоди на оренду келій та храмів для потреб братії ПЦУ. Я переконаний, що з кожним днем тих, хто переходить з монастиря МП, ставатиме більше. Павло (Лебідь) не може себе називати намісником, бо з точки зору православних канонів, цим він вчиняє злочин. Відтепер є канонічний намісник архімандрит Авраамій (Лотиш), людина надзвичайно проукраїнська, яку не раз карав Лебідь за те, що Авраамій молився за ЗСУ і за Україну".

Митрополит Епіфаній просить уряд надати приміщення на території Лаври для проведення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності громади, яку очолює Авраамій. Наскільки швидко може бути ухвалене рішення?

"Сьогодні спливає час оренди Московського патріархату. Вони вже обачно вивезли всі свої речі вантажівками до ангарів, які для них орендував колишній нардеп та проросійський олігарх Вадим Новінський. Також він орендував санаторій на околиці Києва, куди переселять семінаристів, обслуговуючий персонал на охоронців "Паші Мерседеса" і самої Лаври. За підсумками закінчення угоди оренди, має розпочати роботу комісія, яка буде вивчати ситуацію з виселенням, має взяти під контроль будівлі, дослідити, що було вивезено, чи не вивезена якась державна власність, музейні експонати та ікони, які передавалися не у приватну власність Лебедя, а монастирю або ж заповіднику".

"Ніхто не збирається виганяти монахів з території Лаври"

"Лебідь озвучив, що він отримав директиву з Москви: ніхто не має виїжджати з території Києво-Печерської лаври. Вони хочуть створити картинку про те, як представники української влади будуть викидати представників Московського патріархату з Лаври. Для того щоб легітимізувати слова Путіна про переслідування "православних русскоязичних". Але ми чули від нашої влади, що ніхто не збирається виганяти монахів з території Лаври, вони зможуть там проживати. Проте, якщо вони не є в числі братії, котра орендує приміщення Києво-Печерської лаври, то їхнє проживання там буде нелегальним і незаконним. Очевидний вихід — перейти до монастиря ПЦУ", — констатував релігієзнавець.

На думку Андрія Ковальова, священний сан не дає можливості людям обходити чинні закони: "Уявіть, що 30 років тому ви здали квартиру в оренду своїм знайомим. За ці роки вони зруйнували стіни, розламали меблі, поміняли замки. Ви приходите і кажете: виїжджайте з цієї квартири, я хочу розірвати з вами угоду на оренду. А квартиранти відповідають: нам ця квартира така рідна, ми вже себе вважаємо тут власниками... Саме так зараз поводиться Московський патріархат на території Лаври. Це називається одним словом — окупація".