Скорочення комендантської години в Києві та "сплячі" блокпости

Скорочення комендантської години в Києві та "сплячі" блокпости

У низці міст України скоротили комендантську годину. Зокрема, з 26 березня у Києві вона триває від 00:00 до 05:00. Однак речник Військової адміністрації столиці Михайло Шаманов в ефірі Українського Радіо заявив: якщо безпекова ситуація на північному напрямку погіршуватиметься або будуть підстави збільшити комендантську годину, це рішення ухвалять негайно. Крім того, блокпости, які наразі перебувають у "сплячому режимі", у разі потреби впродовж доби відразу запрацюють знову.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото, Суспільне Харків

Чому скорочують комендантську годину?

Рішення про скорочення комендантської години у Києві лише опосередковано пов’язано з календарем, зі збільшенням тривалості світлового дня. Воно залежить передусім від безпекової ситуації, пояснює речник Військової адміністрації міста. Тобто якщо знову виникне реальна загроза атаки російських окупантів із півночі, з території Білорусі, то тривалість комендантської години доведеться подовжувати. Наразі навпаки — є підстави ухвалити рішення скоротити. Це питання розглядається регулярно разом із командуванням Сил оборони столиці, а ухвалює його начальник військової адміністрації Києва, зауважує Михайло Шаманов. За його словами, зменшення тривалості комендантської години — це послідовне рішення після вдосконалення системи інженерних загороджень у столиці. Шаманов зазначає, що "Військова адміністрація враховує всі гарантії захисту населення, забезпечує організацію стабільної життєдіяльності Києва. Однак водночас має бути сприяння виконанню бойових чи службових завдань Збройними силами України, правоохоронцями, а також можливість виконувати оборонні заходи".

"Сплячий режим блокпостів"

Речник Військової адміністрації Києва наголошує: якщо безпекова ситуація навколо столиці або взагалі на північному напрямку буде погіршуватися або будуть підстави збільшити комендантську годину, це рішення ухвалять негайно. Крім того, якщо російські окупанти вирішать повторити спробу атаки української столиці, блокпости, які наразі перебувають у "сплячому режимі", впродовж 24 годин переведуть в активну фазу. Тобто вони відразу запрацюють — на додачу до блокпостів, робота яких не переривалась.

На фото: Михайло Шаманов, ФБ-сторінка

Підприємці зможуть працювати довше

Крім того, на нинішнє рішення скоротити комендантську годину в Києві вплинув запит приватних підприємців, державних установ та пересічних мешканців міста. "Ми сподіваємось, що новий період комендантської години дозволить збільшити час руху громадського транспорту для зручності киян та гостей міста. А це своєю чергою сприяє тому, що, можливо, на годину довше працюватимуть аптеки, банки, торговельні центри, магазини, заклади громадського харчування та обслуговування", — зауважує Шаманов.

Фото: Офіційний Telegram-канал Київської міської державної адміністрації (КМДА)

"Якщо є підозра, що людина не просто так перебуває на вулиці…"

Оскільки країна в стані війни, комендантська година, блокпости та перевірка документів триватимуть до перемоги, зауважив речник Військової адміністрації Києва. Пересуватися під час комендантської години можуть особи, які мають спеціальні перепустки від міської військової адміністрації, а також озброєні солдати або офіцери ЗСУ за наявності необхідних документів та знання відповідних паролів. Щодо пересічних громадян, їм забороняється перебувати на вулиці та інших громадських місцях або переміщатись у транспорті чи пішки. Якщо в заборонений час людина перебуває на вулиці, комендантський патруль має право затримати цю особу, перевірити у неї документи і встановити причини порушення комендантської години. Речник військової адміністрації Києва зазначає, що бувають різні порушення, наприклад, "людина не встигла на метро чи маршрутку". "Я знаю випадки, коли поліцейські зупиняли цю людину, перевіряли документи, людина пояснювала причину, чому в комендантську годину вона перебуває на вулиці, і відповідно вона отримувала попередження". Однак якщо є підозра, що людина не просто так перебуває на вулиці, її можуть затримати, перевірити документи й відвезти у відділок поліції для детального допиту", — резюмує Михайло Шаманов.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук