"Шоумен" Пригожин — політична вага ціною десятків тисяч убитих на війні

"Шоумен" Пригожин — політична вага ціною десятків тисяч убитих на війні

Безславна історія російської ПВК "Вагнер" добігає кінця завдяки величезним втратам, які завдає структурі Євгена Пригожина під Бахмутом українська армія, констатував речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. Експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак в ефірі Українського Радіо проаналізував, як після ліквідації "вагнерівців" може змінитися тактика росіян у війні? Експерт вважає засновника ПВК "Вагнер" Пригожина "шоуменом", який прагне набрати у Росії політичної ваги і розчистити Міністерство оборони РФ на чолі із Сергієм Шойгу. Все це "шоумен" намагається здійснити ціною десятків тисяч убитих на війні найманців, яких він поназбирав по російських тюрмах.

0:00 0:00
10
1x

На фото Володимир Путін і Євген Пригожин (праворуч), фото уряду РФ

"Шоумен із кримінальним минулим"

"Євген Пригожин — шоумен. Він робить шоу та виклики, зокрема кидав виклик Президенту Зеленському, мовляв, "політаймо на літаках, і хто переможе, того й буде Бахмут". Тобто він робить гучні заяви для того, щоб показати свою політичну вагу. І мета Пригожина — позбутися свого кримінального минулого, яке його тягне за собою", — зазначає Іван Ступак. 

(У часи СРСР Пригожина засудили у Ленінграді (нині Санкт-Петербурзі) за вчинення кримінальних злочинів  "крадіжка", "розбій", "шахрайство". Пригожин загалом відсидів дев'ять років ув'язнення — ред.)

Як наслідок, на думку експерта, "з Пригожиним будуть змушені зараз рахуватися і він таким чином зможе прибрати конкурентів і тих, з ким у нього погані стосунки, наприклад, губернатора Санкт-Петербурга Олександра Бєглова, який не дуже вхожий до Путіна, але Пригожин не може його зняти". Ступак також вважає, що "Пригожин хоче розчистити Міністерство оборони РФ, щоб заробляти на "оборонних" замовленнях великі кошти. Він і зараз заробляє, постачаючи харчові продукти, сухпайки, однак ПВК "Вагнер" з активною участю у війні проти України "з'їдає" дуже багато на місяць — близько мільярда доларів, тож треба звідкись брати фінансування".

"Міноборони РФ проти Пригожина"

Минулого місяця Пригожин входив до топ-10 найбільш згадуваних в мас-медіа осіб Російської Федерації — близько 22000 згадувань. І вже зараз його почали "гасити", зазначає Ступак. "Російське Міноборони починає давати вказівки медіа, на які має вплив, не згадувати Пригожина та "Вагнер", а замість цього розповідати про приватні військові компанії. Тобто намагаються штучно зменшити його присутність у медіа", — каже експерт.


На фото: Іван Ступак, Український інститут майбутнього

"Тиха" помста Пригожину від Шойгу

Російське Міністерство оборони робить все, щоб приватна військова компанія "Вагнер" перестала існувати як фізично, так і номінально, переконаний Іван Ступак. "Від самого початку так званої "СВО" у Євгена Пригожина були дуже зіпсовані особисті стосунки з начальником Генерального штабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим, і з міністром оборони Сергієм Шойгу. Він їх публічно критикував, але російські військові не можуть висловлюватися, як оратор Пригожин, відповідаючи на його образи та звинувачення. Відтак вони мстяться дуже тихо, відправляючи "Вагнер" на найважчі ділянки фронту без належного забезпечення, боєприпасів і техніки", — каже експерт. Крім того, Ступак вважає показовим те, що Пригожину відімкнули спеціальний захищений зв'язок, яким користуються винятково топи Російської Федерації. "Це значить, що Пригожина позбавляють зв’язку і в нього немає можливості достукатися до міністра оборони, генерального прокурора і навіть до адміністрації президента РФ Путіна", — зазначає Ступак.

На фото: міністр оборони РФ Сергій Шойгу, upload.wikimedia.org

Як зміниться тактика війська РФ без "вагнерівців"?

На думку Івана Ступака, якщо "вагнерівців" буде повністю ліквідовано, тоді російські військові будуть самостійно вести бойові дії в Україні, без допомоги найманців-ув'язнених. Хоча у Росії "вже діють авторизовані приватні військові компанії, які працюють під Міноборони РФ та набирають ув’язнених. Однак "Вагнеру" вдалося отримати певні здобутки через сувору, жорстку, нелюдяну дисципліну. Якщо не буде "Вагнера", такої дисципліни у росіян не буде", — резюмує експерт.