ЗСУ майбутнього, або Як війна змінює українську армію та економіку

ЗСУ майбутнього, або Як війна змінює українську армію та економіку

Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував велику реформу після перемоги. Планується замість строкової служби впровадити армію резервістів, яка подібна до тих, що діють у Швейцарії та Ізраїлі. Кожен військовозобов'язаний має щороку протягом місяця на зборах вдосконалювати свої військові навички. Така ідея виникла у Міноборони, вже погоджена з Прем'єром і схвалена Президентом. Як це може виглядати? Розповів Українському Радіо експерт з міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко.

0:00 0:00
10
1x

На фото:depositphotos.com 

Досвід на полі бою, кількість у 100 тисяч та сучасна натівська зброя. Це буде альтернатива строковикам 

Якщо говорити про середню і довгострокову перспективу, то це дуже реальна ідея щодо створення армії резервістів, впевнений Тарас Жовтенко. Каже, що вона назріла ще до початку війни, "коли треба вже щось робити зі строковою службою і переходити до концепції професійної армії, яка б передбачала контрактну службу і професійний резерв, який можна було б використовувати в тій реальності, в якій ми зараз живемо". Тарас Жовтенко вважає, що зараз ці розмови перейшли на зовсім інший рівень і наша армія після війни вийде зовсім іншого гатунку, матиме кадрове та професійне ядро. "Це буде професійний резерв, якого потребуватиме наша армія, щоби вирішувати бойові задачі в подальшому, якщо будуть воєнні загрози". Тарас Жовтенко називає головні характеристики, якими буде володіти сучасна українська армія: "це про досвід бійців, здобутий на полі бою, про кількість нашої армії у 100 тисяч на довгострокову перспективу і про те, що армія буде повністю переведена на сучасну натівську зброю. Тому професійний резерв буде актуальним. Про це треба думати вже зараз та опрацьовувати різні моделі. Це буде альтернатива строковикам". 

"Ми воюємо не кількістю, а якістю"

Внутрішня структура армії будь-якої держави напряму залежить від того, які військові загрози перед цією країною стоять, впевнений Тарас Жовтенко. Також все залежатиме від того, в якому стані буде перебувати наш головний ворог і на якому рівні ефективності будуть на той момент ЗСУ. "Ми повинні інтегрувати і перекомутувати в майбутньому як нашу внутрішню структуру ЗСУ, так і систему ТРО. Бо те, що ми можемо зараз, відповідає нинішній військовій загрозі. Після перемоги все буде в дещо іншому форматі. Зараз це хороший шанс відійти від строкової служби, бо держава витрачає на це багато ресурсу і часу, а високої ефективності на полі бою не дає. Бо ми воюємо не кількістю, а якістю. На це треба робити акцент". 


Фото: depositphotos.com

Буде переозброєна армія

Якщо говорити про тренування резервістів, каже експерт, то тоді буде використовуватися техніка нового озброєння. "Ми налаштовані на переозброєння в цілому нашої армії. Ми будемо створювати нову систему підготовки з акцентом на західну сучасну техніку. Ми під неї будемо доопрацьовувати і всю нашу інфраструктуру, будуть перебудовуватися полігони. Все залежатиме від того, які основні види озброєнь ми будемо вибирати для себе".

Формат "раз на рік на навчання" та економіка країни. Як поєднати це без стресу? 

Коли нема війни і економіка працює в нормальному режимі, каже експерт, то якщо одразу перейти до формату "раз на рік на військове навчання", то тоді це було б стресом для країни. Але зараз наша економіка зіштовхується із дуже серйозними викликами. Багато людей вже вилучені із робочих процесів. Шукаються варіанти, як подолати сучасні виклики. "Після війни наша економіка вийде у зміненому вигляді. Вона буде вже враховувати те, що певна частина працездатного населення буде потенційно залучена до оборони держави". І знову Тарас Жовтенко говорить про шанс формувати систему професійного резерву. "Бо те, в якому режимі має працювати наша економіка, враховуючи ставлення до загроз, якраз ми і можемо передбачити. Щоб люди без втрати прибутку і місця роботи були ефективними в захисті держави".


Фото: nta.ua

Треба поновлювати навички  

ЗСУ отримають не просто особовий склад, залучений до виконання бойових задач, наголошує експерт. Він буде максимально системно підготовлений. "Якщо ми говоримо про резервістів звичайного призову, то ці люди пройшли обов'язкову службу в армії. Після чого могли пройти роки. Ці люди, маючи знання резерву, підпадають під мобілізацію. Їм треба ті навички, які вони колись здобули, але із роками їх забули, заново освоювати. Це впливає на боєздатність підрозділів, на швидкість. Якщо в нас буде система резерву, яка передбачатиме поновлення базових навичок раз у році, то ЗСУ будуть розуміти, що резерв потребуватиме менше часу на підготовку і буде професійно більш придатним". 

Швейцарія, Ізраїль…..Україна? Ми зможемо?

Швейцарія та Ізраїль живуть в різних воєнних загрозах, наголошує експерт. "В Ізраїлі система побудована таким чином, щоб резервіст міг максимально швидко прибути до пунктів збору, щоби мав при собі максимальне оснащення, яке йому потрібно для того, аби швидко приступити до виконання бойових задач. В Швейцарії кожен резервіст має форму і легку стрілецьку зброю, яку віддає в спеціальні шатли і відправляється на збори, щоб освіжити свої навички. Якщо ми говоримо про українські реалії, то ми повинні будувати ту модель, яка відповідатиме нашим реаліям на момент завершення війни". 

Кількість резервістів залежатиме від ситуації

"Якщо ми говоримо про кількісний момент, то треба відштовхуватися від того, якою буде потреба в кількості людей і скільки треба буде резервістів. Потім відповідно від кількості населення і відсотка придатних осіб ми переходимо до якості. Чи потрібно буде залучати всіх, буде залежати від конкретних потреб."

Останні новини
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Новини по темі
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Російські окупанти прийшли вбивати українців — Скорик-Шкарівська про трагедію Бучі
"Комунікація – це слабка ланка і системи охорони здоров'я, і армії". Полек про підтримку військових після поранень