"Ми дуже вдячні українським Збройним Силам" — посол Молдови в Україні

"Ми дуже вдячні українським Збройним Силам" — посол Молдови в Україні

Виконання Москвою політичних зобов'язань вивести російські війська із Придністров'я значною мірою залежить від успіхів України на полі бою у розв'язаній Росією війні. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь. На його думку, Росія веде проти Молдови гібридну війну. "З військової точки зору Росія не має великої можливості впливати на ситуацію в Молдові, але це насамперед завдяки мужності України та українських Збройних Сил, за що ми дуже вдячні", — зауважив посол.

0:00 0:00
10
1x

На фото: посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь, ФБ Valeriu Chiveri

"Росія не виконала взяті на себе політичні зобов'язання вивести свої війська з Придністров'я"

"Про необхідність виведення російських військ із території Молдови — із Придністровського регіону — говорили завжди", — констатував посол. "Щоправда, з невеликими винятками в різні періоди нашої історії. Рішення стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року залишаються чинними для нас. Росія взяла на себе політичні зобов'язання (не юридичні, але політичні зобов'язання) вивести свої війська. Звичайно, вони не були виконані. Останнім часом більш чітко озвучена позиція і президентки Молдови, і нового прем'єр-міністра про необхідність виведення російських військ та демілітаризації регіону. Щодо того, яким чином це реально зробити, сказати складно. Значною мірою залежить від успіхів України на полі бою. Завдяки мужності України ми можемо сподіватися, що цей процес піде досить швидко і в найближчому майбутньому. Відповідно до офіційної позиції керівництва Республіки Молдова придністровський конфлікт повинен вирішуватися на основі переговорів та мирним шляхом. Тому наразі це більше політичні декларації та бажання привернути увагу до ситуації в регіоні, яка є не зовсім спокійною", — зауважив Валеріу Ківерь.

"Росія веде проти Молдови гібридну війну"

"Мова йде про гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти Молдови", — зазначив посол. "Із військової точки зору Росія не має великої можливості впливати на ситуацію в Молдові, але це насамперед завдяки мужності України та українських Збройних Сил, за що ми дуже вдячні. Однак загроза існує. Є цілий комплекс важелів впливу — дезінформація, пропаганда, енергетика, корупція, вплив через олігархів-втікачів і протести, які нещодавно влаштовували в Кишиневі, а також діяльність проросійських партій у парламенті Республіки Молдова. У червні парламент Молдови ухвалив поправки до законодавства щодо дезінформації. 16 грудня Комісія з надзвичайних ситуацій призупинила ліцензії на мовлення шести телеканалів, які транслюють кремлівську пропаганду. 13 лютого президентка Молдови Мая Санду заявила, що Росія планує залучити диверсантів для нападу на держустанови й захоплення співробітників. Ця інформація була надана українською стороною, за що ми також вдячні. Відтак у цьому сенсі посилюється наше законодавство, а Прокуратура і Служба безпеки та інформації отримують додаткові важелі. Буквально сьогодні Служба безпеки та інформації Молдови повідомила, що на території нашої країни виявили двох іноземних громадян, пов’язаних з підривними центрами за кордоном, і вони оголошені небажаними особами терміном на 10 років. Тобто робота триває, і в країні у цьому сенсі є стабільність. Втішно, що керівництво країни розуміє, наскільки великими є ці ризики і вживає всіх можливих заходів", — сказав Валеріу Ківерь.


На фото: президенти Молдови та України Мая Санду і Володимир Зеленський, president.gov.ua

"Сьогодні суспільство в Молдові, на жаль, ще не готове до вступу в НАТО"

Молдова — нейтральна держава, нагадав дипломат. "Але сьогодні, особливо в контексті війни, є багато дискусій, як себе захищати: бути нейтральною країною чи частиною ширшого альянсу? Мая Санду говорила: якщо ми прийдемо до зміни статусу нейтралітету, це має статися за допомогою демократичного процесу. Треба визнати, що сьогодні суспільство в Молдові, на жаль, ще не готове до вступу країни в НАТО. У нас є хороша співпраця на двосторонньому рівні з країнами НАТО. Але коли ми говоримо про вступ чи співпрацю з альянсом у різних галузях, цей процес, на жаль, поки що не отримав широкої підтримки з боку нашого суспільства. Тобто треба багато працювати, щоб наше населення сприйняло НАТО як нашого союзника, партнера і друга", — наголосив Валеріу Ківерь.

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Дестабілізація через Придністров'я, церкву та обстріли: як може вплинути на вибори у Молдові РФ?
"Республіка Шериф", 14-та армія РФ, Молдова і Україна. Євген Магда про Придністров'я
Я не бачу перспектив для війни у Придністров’ї ― екскерівник розвідки Молдови
"Наші лідери роблять все, щоб Молдова не перетворилася на "другу Білорусь" на кордоні з Україною" — Валеріу Ківерь
"Загрози вторгнення з боку Білорусі немає, але загроза ракетних ударів велика", — радник міністра внутрішніх справ