"Студент-очник" у 57. Як на думку депутата чоловіки уникають мобілізації

"Студент-очник" у 57. Як на думку депутата чоловіки уникають мобілізації

Скандал із закупівлею послуг харчування для військових частин обумовив керівництво Міністерства оборони вдатися до кадрових змін у відомстві. 24 січня подав у відставку В’ячеслав Шаповалов, заступник міністра оборони. Втім, колишні посадовці Іван Руснак та Олег Гайдук залишатимуться у команді міністра та працюватимуть його радниками. Щоб позбутися репутаційних плям міністр пообіцяв частково відкрити реєстри про закупівлі та реформувати систему харчування. А 14 лютого подав на погодження Президентові кандидатури нових заступників, людей відомих своєю медійністю та громадською діяльністю, зокрема в сфері забезпечення армійців. Серед них волонтер і журналіст Віталій Дейнега та журналіст, колишній посол в Канаді Андрій Шевченко. Втім, днями соціальні мережі знову сколихнула трагічна історія, яка стосувалась нещодавно мобілізованого, що загинув через чотири дні після прибуття на фронт, та менше ніж місяць після мобілізації, бо не отримав достатньої підготовки. І знову призначено службову перевірку. Тож про те, як нові призначення позначаться на роботі міністерства та про те, які нововведення варто застосувати в процес мобілізації в ефірі Українського розповідає член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

0:00 0:00
10
1x

Фото: getty

Нові заступники міністра оборони Віталій Дейнега та Андрій Шевченко

Нові заступники міністра оборони з питань цифрової трансформації Віталій Дейнега та з питань європейської інтеграції Андрій Шевченко посилять роботу міністерства, переконаний депутат. Вони відповідають цим критеріям, мають бездоганну ділову репутацію, привнесуть більшу прозорість. 

Фото: Уніан, Політик, дипломат та журналіст Андрій Шевченко 

"Ми якраз днями працювали комітетом над пропозиціями щодо реформування системи закупівель. Треба переглядати каталожність щодо забезпечення продуктами харчування наших військових. Суспільство має бути проінформоване про те де, скільки і чого було закуплено". 

Фото: УНІАН, Засновник волонтерського руху "Повернись живим" Віталій Дейнега

Мобілізація 

Більш прискіплива увага до питання мобілізації стосувалася історії із тернопільським військовим, якого призвали до лав ЗСУ. Як стверджують рідні, після того, як його відправили на передову, за кілька днів він загинув, бо не мав належної військової підготовки. Рідні кажуть, що він виїжджав на тренувальний полігон один раз. 12 лютого був відправлений на Донбас. А 16 загинув. Щоби такі випадки більше не повторювалися, і повинні бути удосконалені процедури ведення мобілізації і мобілізаційної підготовки, щоб унеможливити будь-які зловживання і порушення законодавства у цій сфері, вважає депутат. "Що стосується загалом удосконалення процесів мобілізації, то є певні недосконалості в законодавчому регулюванні. Будуть зміни, які не дозволять, наприклад, військовозобов'язаним уникати призову. Бо різко збільшилася кількість студентів денної форми навчання у віковій категорії 27-57 років. Якщо мова йде про першу вищу освіту, то тут питань точно не повинно виникати. Якщо це стосується 2, 3, 4, 5 вищої освіти, то тут вже йде зловживання. Треба, щоби ми запроваджували сучасні цифрові технології в сферу військового обліку, оповіщення військовозобов'язаних прибути у відповідні пункти".