"Перемовини про вступ України до ЄС можуть розпочатися ще цього року"

"Перемовини про вступ України до ЄС можуть розпочатися ще цього року"

3 лютого у Києві відбувся саміт Україна-ЄС, в якому взяли участь лідери Європейського Союзу на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, в рамках якого було ухвалене рішення оцінити успіхи України в реалізації реформ не восени цього року, а навесні. Це дає Україні шанс розпочати перемовини про вступ України до ЄС ще цього року, переконаний дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Президент Литви Гітанас Науседа висловив припущення, що перемовини про вступ України до ЄС можуть розпочатися наприкінці 2023 року. На думку Олександра Хари, ці слова литовського очільника не є перебільшенням: "Я вважаю, що тут немає оптимізму, а навпаки. Наші найближчі сусіди — Польща, країни Балтії, центральноєвропейські держави навіть ініціювали спрощений шлях України до Європейського Союзу. На жаль, його не підтримали країни "старої" Європи, сказавши йти тим самим шляхом та виконати всі реформи та показники. Минулого тижня, коли всі європейці були тут, у Києві, вони ухвалили надзвичайно важливе для нас рішення, що оцінка успіху України в реалізації цілей, які були перед нами поставлені, відбудеться не восени, а навесні. Це означає можливість початку перемовин про вступ в ЄС вже цього року".

"Наступний рік в політичному плані буде для нас надзвичайно складним: будуть вибори як в США, так і в ЄС. Тому було би краще, щоб ми розпочали процес перемовин про вступ за цих політичних сил, які є нині в Європейському Союзі. Адже за винятком орбанівської Угорщини, всі інші є нашими великими прихильниками та тими, хто підштовхує Україну, допомагає рухатися в бік ЄС", — зазначив Хара.

Фото: РБК