"Бізнесу та мешканцям відвойованих територій на Сході після війни варто здійснювати доплати за ризики "добросусідства" — Лібанова

"Бізнесу та мешканцям відвойованих територій на Сході після війни варто здійснювати доплати за ризики "добросусідства" — Лібанова

Попри фактично рік повномасштабної війни з Росією, українці вірять в свою перемогу, а держава — розглядає варіанти, як відбудовувати свої території та що робити з населеними пунктами, мешканці яких були змушені виїхати через російську агресію. Варіантів є кілька, переконана директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України Елла Лібанова. Одним з них є доплати особам, які проживатимуть біля кордонів РФ та Білорусі, та бізнесу, який там працюватиме. Детальніше про можливості відбудови та заселення територій, де зараз точаться бої, посадовиця розповіла в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Чи може після війни відновитися природний приріст населення?

"Потенціал демографічного зростання в Україні був вичерпаний в минулому сторіччі, тобто демографічна структура вже тоді була така, що про відновлення чисельності населення не було й мови. Тому сьогодні говорити про те, що населення України саме собою відновиться, — це мрії. Ми можемо говорити про те, що чисельність населення України відновлюється завдяки міграційним потокам. Тобто ми зможемо повернути до України тих українців, які виїхали, і залучити до України іноземців. Такий розвиток подій можливий, якщо в нашій державі буде стрімке економічне зростання, з’являться робочі місця з гідною заробітною платою, гідними умовами праці. Якщо ні — даруйте", — зазначила Елла Лібанова. Вона додала, що люди приїжджатимуть до України з двох причин: або рівень їхнього життя нижчий, ніж в Україні, або це будуть суто ідеологічні міркування.

Чи можна буде відродити демографічно східні терени України після війни?

"Що робити з північно-східними територіями України — величезне питання. Ми всі розуміємо, що агресивний сусід нікуди не дінеться ані через рік, ані через 5 чи 50. Відповідно до цього в нас є декілька варіантів розвитку територій, які розташовані на кордонах з Росією та Білоруссю. Перший — це просто ні на що не зважати та залюднювати територію, проте це не вихід. Другий — це варіант Ізраїлю, коли бізнесу та мешканцям цих територій здійснюються певні доплати просто за ризики. Третій варіант — вахтовий: сплачувати доплати бізнесу на цих територіях та сплачувати кошти людям, які там працюватимуть, також вахтовим методом. Також є варіант так званих "воєнних поселень". Наразі складно сказати, який з методів буде домінувати, адже це залежатиме від умов мирної угоди, яка буде підписана", — зазначила Лібанова. Вона додала, що за будь-якого варіанту стратегічні галузі з прикордонних територій мають бути вивезені. "Ми можемо погодитися на втрату будь-яких природних ресурсів, проте, якщо ми нормальна країна, то не погодимося на втрату населення". 

Чи може Україна покращити свою демографічну ситуацію доплатами?

"Якщо говорити про народжуваність, то я не вірю в будь-які доплати. Вперше цей засіб спробували реалізувати французи після Другої світової війни й досвід абсолютно чітко показує — 3-4 роки, а після того, або збільшуємо виплати, або цей засіб перестає працювати. Це має короткотерміновий ефект", — підсумувала посадовиця. 

Що буде з популяцією українців після війни?

"Може бути катастрофа, якщо ми не зможемо залучити сюди українців, які виїхали, якщо ми нічого не зможемо зробити для того, щоб хоча б трішечки підняти народжуваність і серйозно зменшити смертність. Насправді в нас не так багато вагомих резервів. Підняти народжуваність до того рівня, щоб було забезпечене розширене відтворення — більше 215 дітей на 100 жінок — я не бачу можливостей", — зауважила Елла Лібанова. Проте, як продовжила експертка, в Україні можна працювати з рівнем смертності населення. "Другий резерв, який я бачу, — це повернення українців з-за кордону та залучення іноземців до України". 

Фото: УНІАН